
I «Høst SAFT festival» fribryter norsk scenekunst med kritisk analyse av enten eksisterende tekster eller nyskrevne vitnesbyrd. Personlige opplevelser av skjebnesvanger karakter viser seg brått å være allmenngyldige tematikker.
PROGRAM:
FORESTILLING
SAND MELLOM TÆRNE

Teater Fusentast
På scenen: Jaap von Herzog og Coby Omvlee. Regi: Lasse Åkerlund
«Som de fleste mennesker samlet vår grandtante Hetty på merkverdige saker fra sitt liv og hun fortalte om dem til oss. Noe av dette opplevde vi sammen. Hennes store familie ble utslettet i konsentrasjonsleirenes krematorier. Bare to ungdommer klarte å rømme…Hvordan kan man takle krig og forfølgelse uten å gå til grunne? Hva blir viktig i krisetider? Er det kanskje like viktig i medgang?»
ONSDAG 11. KL. 18.00 - ST. CROIX-HUSET GJENNOMFØRT
BOKBAD
DUE OG DRONE - AVLYST PGA KORONA!

Kjartan Fløgstad i samtale med Tor Arne Ursin og
Anne Fjellro.
Kjartan Fløgstad treng neppe nokon nærare presentasjon. Med utgangspunkt i den siste romanen hans, «Due og drone,» vil han i samtale med teaterregissør Tor Arne Ursin og Anne Fjellro (Ord i Grenseland) dele frå forfattarskapen sin. Dette borgar for svært spennande samtaler.
TORSDAG 12. KL. 17.00 - LITTERATURHUSET UTSATT TIL 2021
FORESTILLING
FLYKTNINGENS SJU SONGAR
Grenland Friteater
På scenen: Geddy Aniksdal. Regi: Tor Arne Ursin.
Då Georg Johannesen ga ut si attdikting av Tu Fu sine 1200 år gamle tekstar i 1968 – so å seie i media-skuggen av Vietnam-krigen, kjendes dei merkeleg aktuelle. I åra som har gått, er tekstane ikkje vorte mindre aktuelle. Dette er den tredje framsyninga der Geddy Aniksdal tolkar Georg Johannesen sine tekstar.
TORSDAG 12. KL. 19.00 - STUDIUM ACTORIS GJENNOMFØRT
FORESTILLING
LANGLIGGER

Teater Fusentast
På scenen: Coby Omvlee. Regi: Anne Mali Sæther (Animalske Produksjoner)
Et galgenhumoristisk dokumentar–teater i undringens tegn – om livet i og rundt sykesengen, intenst sosialt og kreativt – fremført av dette Nederlandsk/Norske teater–kompaniet som feirer 30 årsjubileum!
TORSDAG 12. KL. 20.00 - ST. CROIX-HUSET GJENNOMFØRT
DEBATT
EN NASJONAL KULTURPOLITIKK FOR SCENEKUNST:
behov, ulemper og fordeler - AVLYST!

Deltagerne i panelet:
Freddy Øvstegård, Østfoldrepresentant for SV i Stortingets Kulturkomité.
Tonje Kristensen, fylkesråd for kultur og mangfold i Viken.
Tove Bratten, leder for Danse- og teatersentrum.
Paolo Martini, representant for Studium Actoris.
Tor Arne Ursin, representant for Grenland Friteater.
Jaap den Hertog, representant for Teater Fusentast.
Ordstyrer: Roy Conradi Andersen, leder for Litteraturhuset i Fredrikstad.
Panelets scenekunstkompanier er opptatt av å få vite mer om offentlig satsing på fri scenekunst inn i fremtiden på de forskjellige forvaltningsnivåer. F. eks.: Hva skjer med de nyopprettede postene 74 og 75 under Kulturrådet? Hvilke konsekvenser kan bortfallet av fordelingsnøkkelen 70/30 - 60/40 % ha? Har også fylker og kommuner tenkt å gå bort fra fordelingsnøkkel prinsippet? Hvilken effekt har dette for prinsippet om «armlengdes avstand»? Er det riktig, f.eks., at kun en nasjonal kulturpolitikk kan sørge for en homogen spredning av eksisterende scenekunstnere samt rekruttering av den unge generasjonen av scenekunstnere på landsbasis?
UTSATT TIL 2021 PGA KORONA INNSTRAMNINGER 05.11.2020
FORESTILLING
SANGEN BLIR BORTE

Nina Ossavy
På scenen: Nina Ossavy og Henning Farner. Regi: Geddy Aniksdal
Dette er et rørende dokumentarteater om forholdet mellom mor og datter når demens rammer. Etter å ha jobbet i mange år med øko-politiske spørsmål i scenekunsten vender Nina Ossavy blikket mot nær historie og undersøker betydningen av minner, identitet og kjærlighet.
FREDAG 13. KL. 18.00 - ST. CROIX-HUSET GJENNOMFØRT
FORESTILLING
KATTA OG ANDRE STROFER - AVLYST!

Teater Fusentast
På scenen: Coby Omvlee og Karl Markus Reinert. Instruktør: Lasse Åkerlund
Et musikalsk dypdykk i nonsenspoesiens univers ved hjelp av figurteaterets uendelige muligheter.
Nonsenspoesien har eksistert lenge. Noen ganger gjør den lite av seg, andre ganger dukker den opp til overflaten med sin fandenivoldske betraktninger og utsagn. Her er det mange barn som ikke er snille, voksne som ikke er kloke. Og omvendt. Med underfundig humor og et verdensbilde vi har latt oss besnære av.
LØRDAG 14. KL. 14.00 - ST. CROIX-HUSET UTSATT TIL 2021
BOKBAD
OMVEGEN HEIM
Geddy Aniksdal i samtale med Christine Haugsten Ellefsen
om sin fargerike oppvekst i industribygda Årdalstangen, der rådet lød «Pul aldri ein årdøl!» om du ville komme deg vekk fra bygda. Geddy greide det, ifølge henne selv såvidt, og dro til Bergen og videre derfra ut i verden, ved en ren tilfeldighet deltok hun mange år senere på et ukes teaterseminar i Porsgrunn, noe som forandret hele livsretningen hennes.
Aniksdal vil også lese fra sitt essay "Omvegen heim".
LØRDAG 14. KL. 13.00 - LITTERATURHUSET GJENNOMFØRT
BOKBAD
DET GRÅDIGE HJERTE

Lars Vik, sønn av feminist og forfatter Bjørg Vik, i samtale med Anne Fjellro om morens liv og forfatterskap.
Teatermannen Lars vil fortelle om Bjørgs liv og virke, samt lese utvalgte tekster om - og av sin mor.
Bjørg Vik (1935-2018) debuterte i 1963 med novellesamlingen «Søndag ettermiddag», en bok som innledet et langt forfatterskap som i løpet av førti år skulle komme til å romme noveller, dramatikk, barnebøker og romaner. Bjørg Viks' skuespill «To akter for fem kvinner» fra 1974 har blitt kalt «et feministisk signaturdrama». De tre romanene om «Elsi Lund» fra nittitallet regnes ellers til hennes viktigste verk («En bauta i norsk etterkrigslitteratur.»).
LØRDAG 14. KL. 15.00 - LITTERATURHUSET GJENNOMFØRT
TEATERKONSERT
ALUMINIUMSONGAR

Geddy Aniksdal med Samlebandet
På scenen: Geddy Aniksdal (tekstforfatter/sanger), Guttorm Guttormsen (komponist,sax og klarinett), Truls Hannemyr (perkusjon), Anette Hagnell (kapellmester, tangenter) og Tage Lægreid Olsen (bass). Regikonsulent: Lars Vik
Aluminiumsongar er en teaterkonsert som beveger seg i grenselandet mellom Kurt Weil, rustne arbeidersanger og skjør rytmisk visepop. Geddy Aniksdal har skrevet en rekke sterkt selvbiografiske sangtekster, med hovedvekt på oppvekst i aluminiumsland; i denne forbindelse Årdalstangen innerst i Sognefjorden. Komponist er Guttorm Guttormsen.